OBIERACZKI KAPUŚCIANE
1 października 2017 – fotorelacja

Tradycyjny obrzęd zbiorowego kiszenia kapusty w wykonaniu zespołu obrzędowego z Kocudzy rozpocznie się o godz. 14:00 w zagrodzie z Teodorówki. W programie obieranie, siekanie i kiszenie kapusty oraz poczęstunek z muzyką.

 

Kapusta była obok ziemniaków jednym z głównym składników diety dawnej wsi. W naszej tradycji zachowała się spora ilość potraw wykonywanych z kapusty: kapusta z grochem, kapuśniak, pierogi z kapustą. Najpopularniejszym sposobem przechowywania kapusty było jej kiszenie w beczkach. Kiszono kapustę szatkowaną ale i w główkach. Kiszone liście wykorzystywano do zawijania „gołąbków”, popularnej potrawy wigilijnej w niektórych rejonach Lubelszczyzny. W Muzeum Wsi Lubelskiej miejscem prezentacji obieraczek kapuścianych będzie zagroda z Teodorówki na Roztoczu. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokażą: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, metody układania w niej kapusty, tej w główkach i posiekanej, a wszystko podczas przedstawienia parateatralnego, w którym przewidziany jest udział publiczności. Po nakryciu beczki pokrywami (luźnymi deszczułkami budującymi górne wieko beczki) i przyłożeniu wieka kamieniami zapraszamy na tradycyjny poczęstunek przygotowany przez zespół z Kocudzy.

 

Msza św. w kościele z Matczyna o godz. 16:00

 

Wstęp: bilet normalny – 12 zł, bilet ulgowy – 6 zł

 

 

 

 

OBIERACZKI KAPUŚCIANE

1 października 2017 r.

godz. 14:00-15:30

 

 

 

FOTORELACJA:

fot. K. Wasilczyk