„WOKÓŁ ŻYDOWSKIEGO STOŁU”
spotkanie w ramach Festiwalu Lublin Smaków
5 listopada 2022
BRAK WOLNYCH MIEJSC
W sobotę 5 listopada 2022 r., w godz. 12:00-13:30 zapraszamy do naszego Muzeum na spotkanie p.t. „Wokół żydowskiego stołu”.
Wydarzenie odbędzie się w domu Libhaberów z Siedliszcza w miasteczkowej części Muzeum Wsi Lubelskiej w ramach Festiwalu Lublin Smaków.
„Wokół żydowskiego stołu” to opowieść o kuchni żydowskiej podporządkowanej zasadom koszerności, jej wymiarze symbolicznym, nierozerwalnie związanym z wiarą.
Opowieść będzie połączona z pokazem wypieku i degustacją tradycyjnych cebularzy, które wywodzą się z domowej kuchni żydowskiej.
Wstęp do Muzeum, jak i uczestnictwo w wydarzeniu są bezpłatne dla osób wcześniej zapisanych.
Liczba miejsc jest ograniczona.
Obowiązuje wcześniejsza rezerwacja telefoniczna, pod nr: 81 533 85 13 wewn. 21
Spotkanie dla osób od 16 r.ż.
Festiwal Lublin Smaków to ukłon w stronę tradycji kulinarnych miasta, które można odkrywać na dwa sposoby: kosztując tradycyjnych potraw lub dań nowoczesnych inspirowanych dawnymi przepisami, a także uczestnicząc w spotkaniach, pokazach i warsztatach kulinarnych.
Lublin i region słyną z doskonałych miodów, ziół, ryb słodkowodnych, dziczyzny i warzyw okopowych. Wschód Polski to także kasza gryczana i chmiel.
Bohaterką pierwszej edycji Festiwalu Lublin Smaków jest cebula. Warzywo na pozór zwykłe, a w rzeczy samej determinujące prawdziwe doznania smakowe. Dodaje słodkiego posmaku lub pikanterii – w zależności od sposobu przygotowania. Lubelska kuchnia czerpie garściami z aromatycznych cech cebuli. Można ją znaleźć w zupach i sałatkach, w akompaniamencie mięs i ryb, ale przede wszystkim w tradycyjnym lubelskim cebularzu.
Więcej szczegółów dotyczących Festiwalu na stronie:
https://miastoinspiracji.lublin.eu/lublin-smakow/o-festiwalu
Kategorie: Aktualności | Data dodania: 24 października 2022