EUROPEJSKIE DNI DZIEDZICTWA
11-12.09.2021
18-19.09.2021
Tegoroczna edycja Europejskich Dni Dziedzictwa odbędzie się w dwa weekendy września tj. 11-12 oraz 18-19.09.2021, jej hasło przewodnie to Smaki dziedzictwa. Każdego roku w projekcie uczestniczy wiele instytucji kultury z naszego regionu, które będąc świadome wartości otaczającej nas spuścizny kulturowej podejmują wysiłek na rzecz jej promowania. Muzea, biblioteki, szkoły, stowarzyszenia i ośrodki kultury stworzyły szeroki wachlarz wydarzeń interpretujących Smaki dziedzictwa.
Tematyka przewodnia dała możliwość organizacji wystaw m.in. Sztućce znane i nieznane, na którą zaprasza Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym – Muzeum Sztuki Złotniczej. W ramach wystawy przewidziano oprowadzanie kuratorskie i wykład na temat staropolskiej zastawy stołowej. Z kolei Życie od kuchni to wystawa przygotowana przez Muzeum im. ks. Stanisława Staszica w Hrubieszowie. Okazała ekspozycja, na którą zarezerwowano aż trzy sale wystawowe, będzie dawała zwiedzającym możliwość prześledzenia historii przedmiotów i sprzętów związanych ze zdobywaniem, obróbką, przygotowaniem i podawaniem oraz spożywaniem jedzenia od czasów starożytnych aż po współczesność. Poza ciekawymi i różnorodnymi artefaktami nie zabraknie również odniesień do szeroko rozumianej kultury duchowej i głęboko zakorzenionej lokalnej obyczajowości.
W ramach tegorocznych obchodów EDD odbędą się także wykłady i prelekcje: W gościnie u Kajetana Kraszewskiego to wydarzenie organizowane przez Muzeum Józefa Ignacego Kraszewskiego w Romanowie. Podczas prelekcji zaprezentowana zostanie sztuka kulinarna jako część kultury narodowej i wyznacznik tożsamości regionalnej. Uczestnicy poznają zasady stołowej hierarchii, dowiedzą się co i kiedy jadano w XIX-wiecznych dworach ziemiańskich, jak wyglądały posiłki z okazji polowań, grzybobrania, wiosennych majówek czy świąt.
Natomiast Plujka, Berlaj i Mehlsuppe – co jedli więźniowie Majdanka? to tematyczne zwiedzanie z przewodnikiem, na które zaprasza Państwowe Muzeum na Majdanku. Podczas spaceru uczestnicy dowiedzą się czym była plujka? Z czego przygotowywano Mehlsuppe? Jakie artykuły dostarczano osadzonym w paczkach żywnościowych wysyłanych przez Polski Czerwony Krzyż i Radę Główną Opiekuńczą. Które z nich faktycznie trafiały w ręce więźniów? Jaką wartość miała w realiach obozowych kromka chleba?
Przepisy Księżnej Anny Jabłonowskiej to wydarzenie poświęcone postaci wybitnej XVIII-wiecznej właścicielce miasta, znanej reformatorce swoich dóbr. Podczas spotkania swoich sił w odtworzeniu XVIII-wiecznych przepisów spróbują członkinie Koła Gospodyń Wiejskich Malwianki z Kocka. Nie zabraknie także opowieści o ówczesnych obyczajach. Wydarzenia dopełni występ grupy tańca dawnego Belriguardo. Dwórki nie tylko zaprezentują stroje i pokaz tańca, ale także nauczą chętne osoby tańczyć na ówczesną modę. Dzięki smakom, strojom, tańcom, muzyce i opowieściom rodem z XVIII wieku będzie można poczuć się jak w gościnie u samej księżnej Anny.
Powyższe wydarzenia to jedynie część atrakcji organizowanych w ramach tegorocznych obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa w naszym województwie. Zapraszamy do zapoznania się z pełnym planem wydarzeń przygotowanych przez lokalnych organizatorów.
Szczegółowe informacje znajdują się na ogólnopolskiej stronie www.edd.nid.pl.
Europejskie Dni Dziedzictwa są największym w Europie projektem społecznym i edukacyjnym, najważniejszym świętem zabytków Starego Kontynentu. Głównym celem EDD jest promowanie regionalnego dziedzictwa kulturowego oraz przypominanie o wspólnych korzeniach kultury europejskiej.
*Od 2014 roku Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie pełni funkcję koordynatora EDD w województwie lubelskim.
LISTA INSTYTUCJI BIORACYCH UDZIAŁ W TEGOROCZNEJ
29. EDYCJI EUROPEJSKICH DNI DZIEDZICTWA
W WOJEWÓDZTWIE LUBELSKIM
Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Puławach
2. Słono-słodki smak przeszłości i teraźniejszości Kraśnika
Centrum Kultury i Promocji w Kraśniku
3. Smaki Dziedzictwa w Gminie Gościeradów
Wójt Gminy Gościeradów, Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy Gościeradów, Gminny Ośrodek Kultury w Gościeradowie, Gminna Biblioteka Publiczna w Gościeradowie, Stowarzyszenie Przyjaciół Gościeradowa, Koło Gospodyń Wiejskich w Mniszku, Sołectwo Łany i Mniszek, lokalny radny, OSP z terenu gminy, sołectwa, stowarzyszenia i KGW z terenu gminy.
4. Smaki Zamościa i Zamojszczyzny
Książnica Zamojska im. Stanisława Kostki Zamoyskiego w Zamościu
5. Plujka, berlaj i Mehlsuppe – co jedli więźniowie Majdanka?
Państwowe Muzeum na Majdanku
6. Piknik historyczny Stefankowice 2021
Stowarzyszenie „Sosenka” w Stefankowicach
Zespół Placówek Oświatowych w Ciecierzynie
8. Europejskie Dni Dziedzictwa Krasienin 2021
Szkoła Podstawowa im. Ireny Kosmowskiej w Krasieninie
Stowarzyszenie Rozwoju Miejscowości Studzianka
10. Od grodziska do zamczyska. Tradycje kulinarne Małopolskiego Przełomu Wisły
Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym
11. Kuchnia łączy pokolenia „Racuszki i placuszki”
Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej
12. Życie od kuchni
Muzeum im. ks. Stanisława Staszica w Hrubieszowie
13. Jak smakował chleb u Kuny? Wspólne wspomnienia o starej piekarni
Gminny Ośrodek Kultury w Puławach z siedzibą w Gołębiu, Szkoła podstawowa w Gołębiu
14. Historia Nadbużańskiego Smaku
Gminna Biblioteka Publiczna
Fundacja „Kapela i Zespół Swojacy”
16. W gościnie u Kajetana Kraszewskiego
Muzeum Józefa Ignacego Kraszewskiego w Romanowie
Gminny Ośrodek Kultury w Puławach z siedzibą w Gołębiu
18. Dęblin od kuchni i jego wielokulturowość
Miejski Dom Kultury w Dęblinie
19. Przepisy Księżnej Anny Jabłonowskiej
Kockie Stowarzyszenie Oświatowo-Regionalne, Koło Gospodyń Wiejskich „Malwianki” z Kocka
Gminny Ośrodek Kultury w Puławach z siedzibą w Gołębiu
Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie
Muzeum Zamoyskich w Kozłówce
Kategorie: Aktualności | Data dodania: 10 września 2021