„PRZEDSMAK” 13. EUROPEJSKIEGO
FESTIWALU SMAKU
prezentacje z degustacjami
4-5 września 2021
– zapisy

W dniach 6-12 września 2021 r., w Lublinie odbędzie się już 13. edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Organizatorzy w programie przewidzieli liczne warsztaty kulinarne, zielarskie, pokazy i degustacje potraw całego świata. Nie zabraknie także koncertów czy spotkań ze znakomitymi artystami.

Tegoroczną odsłonę Europejskiego Festiwalu Smaku poprzedzi tzw. Przedsmak, czyli pokazy kulinarne połączone z degustacją potraw, które odbędą się w pierwszy wrześniowy weekend tj. 4-5 września 2021 r., w Muzeum Wsi Lubelskiej. Na przybyłych będą czekały specjały kuchni staropolskiej czy smaki regionu.

Pokazy w lubelskim skansenie poprowadzi Piotr Huszcz laureat wielu kulinarnych konkursów, jak również finalista Kulinarnego Pucharu Polski, członek Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy i Slow Food Polska, trener i instruktor praktycznej nauki zawodu.

Piotr Huszcz zasłynął z podróży kulinarnych po regionie, po kolei odwiedza poszczególne powiatyspisuje receptury na tradycyjne potrawy. Ponadto  jest szefem kuchni w Zespole Szkół nr 13 i Restauracji Bombardino.

 

W menu Przedsmaku:

 

4.09.2021 r. (sobota), godz. 12:00 chałupa z Chrząchowa

– pieczeń wieprzowa z sosem kurkowym, pieczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem

– zupa cebulowa z Goraja

 

5.09.2021 r. (niedziela), godz. 12:00 czworak z Brusa Starego

– gęsi z jabłkami, malinami podawane z pęczakiem w sosie pieczeniowym

– kaczka  w tymianku z gruszkami i ziołowymi ziemniakami

 

W pokazach połączonych z degustacją może wziąć udział 50 os./ dzień.

Rezerwacje miejsc przyjmowane są do najbliższego do piątku (3.09.2021 r.) w godz. 7:30-14:30

pod nr tel. 81 533 85 13 w. 21.

 

Szczegółowe informacje na temat 13. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku znajdują się pod linkiem:

europejskifestiwalsmaku.pl

Partnerem 13. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku jest Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie.

 

BILETY WSTĘPU DO MUZEUM:  20 zł (normalny)/ 10 zł (ulgowy)